Markedsføring på Reddit

reddit

Hvad er Reddit?

Reddit blev grundlagt af Steve Huffman og Alexis Ohanian i juni 2005, og det er en social nyheds- og underholdningswebsted, hvor registrerede brugere indsender indhold i form af links eller tekst. De seneste par år er antallet af Reddit brugere steget voldsomt, og i januar 2014 var der oprettet 340.610 Subreddits, som er fællesskaber skabt af mindre brugergrupper omkring specifikke emner.

Reddit blev hurtigt et meget vigtigt socialt medie i USA, og mediet har efterhånden bredt sig til hele verden. Endnu er Reddit ikke så udbredt i Danmark, men kendskabet til mediet er stigende, fordi stadig flere medier er begyndt at henvise til opslag på Reddit.

Eksempelvis omtalte flere danske medier et opslag fra et forældrepar, som skabte stor debat på nettet og ikke mindst på Reddit, hvor opslaget på kort tid fik mere end 6.000 kommentarer.

Forældreparret offentliggjorde en ønskeseddel til deres barns 1 års fødselsdag, og ønskesedlen var skrevet som et brev, hvor de præciserede barnets største ønsker helt ned til de mindste detaljer. Og udover dette formulerede de også en række krav til de inviterede fødselsdagsgæster. De bad eksempelvis gæsterne om at medbringe kvitteringen, hvis de købte en gave, der ikke stod på listen, fordi når de byttede gaver uden kvitteringer, ville de kun få halvdelen af værdien igen, og det ville derfor være ligesom at smide penge ud af vinduet, hvis der ikke fulgte en kvittering med gaven.

Sådan foregår det på Reddit?

Reddit er et websted, hvortil registrerede brugere fra hele verden kan indsende indhold i form af links eller tekst. Brugerne på Reddit kan derefter stemme opslaget op eller ned, og disse afstemninger er med til at afgøre opslagets placering på webstedet. Selve indholdsgallerier på webstedet er organiseret i interesseområder, der kaldes Subreddits, og her har Danmark eksempelvis sit eget Subreddit område.

Når du deler et opslag på Reddit, starter dit opslag automatisk på en såkaldt Upvote, som er din egen. Og derefter rykker opslaget så op eller ned på listen, alt afhængigt af brugernes reaktion på dit opslag. Og her er der normalt ikke kun tale om 10 eller 100 brugeres reaktion, men for det meste mange tusinde.

Det er netop denne rangering, som gør Reddit til noget helt specielt. Reddit er et eminent sted, hvor det er let at finde gode historier med viralt indhold, som du eksempelvis kan blive inspireret af eller kan formidle videre til andre sociale medier.

Indholdet på Reddit er opdelt i forskellige kategorier og efter forskellige emner. Der er ingen, som kender det nøjagtige antal opdelinger, det senest offentliggjorte antal fra januar 2014 var 340.610 Subreddits.
(kilde: http://redditmetrics.com/visuals/reddit-growth-gif)

Generelt er der på Reddit ikke særlig meget censur, selvom der er administratorer, som sikrer, at brugerne efterlever reglerne.

Reddit er en samling af fora og diskussionstråde, hvor alt er til debat, og hvor du finder links til alt, hvad du overhovedet kan tænke dig. Der bliver eksempelvis postet alt lige fra  spionbilleder af ny teknologi til de sædvanlige sjove videoer på nettet.

Reddit er vokset til at blive hjemsted for internet subkulturer, hvor der foregår fantastiske og til tider helt vanvittige diskussioner, og der er ingen tvivl om, at Reddit i dag hører til blandt de mest interessante internetfora, og webstedet fascinerer ikke længere kun teenagere.

AMA forum på Reddit

En af de ting, som har været med til at cementere Reddits popularitet, er deres AMA forum, hvor personer med interessante historier kan deltage i en åben Spørgsmål & Svar session. Der har været mange yderst forskellige personer, som har accepteret en invitation fra Reddit til at stille op, lige fra folk med forskellige sygdomme, berømte skuespillere og  sangere, politikere osv.

Præsident Barack Obama på Reddit

En berømthed, som stillede op, var den amerikanske præsident Barack Obama. En anmelder skrev bagefter, at det kunne virke, som om Redditorerne forsøgte at censurere  sig selv, fordi denne AMA session var ret tam sammenlignet med de fleste. Det er den hidtil mest populære AMA på Reddit, selvom der var en tendens til, at de stillede spørgsmål var alvorlige og fokuserede på Barack Obamas syn på politik.

Obama er kendt for at være lidt langtrukken, og det blev på en måde overført til internettet, og selve AMA sessionen varede kun en halv time. På grund af de lange svar fra Obama, blev det ikke til mange spørgsmål og svar. Men det blev trods alt til en informativ AMA, og der blev stillet nogle interessante spørgsmål.

Ifølge anmelderen af denne session var det bedste indslag, da Obama blev spurgt om opskriften på det øl, der brygges i Det Hvide Hus. Obama lovede at frigive opskriften, og det mest fantastiske var, at han efterfølgende faktisk også leverede den.

Sådan kommer du i gang med Reddit

Når du kommer ind på Reddit første gang, kan webstedet virke meget uoverskueligt. Det ligner mest af alt en webside fra internettets barndom med mange kommentarer eller indlæg, som ser ud til at være uden kontekst. Men strukturen på Reddit er meget gennemtænkt, og det er faktisk ret let at finde rundt, når du først har sat dig ind i strukturen.

Når du har lagt en tekst, et billede, en video eller et link på Reddit, kan indholdet blive ’upvotet’, dvs. stemt længere op på listen, eller det kan blive ’downvoted” dvs. stemt længere ned på listen af brugerne, hvilket betyder, at indlægget med linket bliver stemt længere op eller ned på listen over indhold på Reddits forside. Antal stemmer vises til venstre for indlægget. Det er også her, du kan upvote eller downvote ved at trykke på pilene.

Det er med andre ord brugerne, der bestemmer, hvad du skal se først, når du kommer ind på Reddit.com. Og indholdet skifter meget, der vil meget tit være links til nyheder, som netop er offentliggjort og ligeledes links til ting, som generelt har folks interesse og derfor er blevet ’upvotet’.

Du skal være registreret bruger på Reddit, før du kan lægge  indhold ind på webstedet og ligeledes upvote og downvote indlæg. Og det er meget let at blive registreret. Prøv at klikke på en af pilene til venstre ud for indlæggene. Så snart du har gjort det, popper et skærmbillede op, som fortæller dig, at du skal være logget ind for at upvote eller downvote ting, og Reddit kræver kun, at du vælger et brugernavn og et password. Det kræves ikke, at du oplyser en e-mail-adresse, men hvis du gerne vil modtage ugentlige Reddit nyheder, er det selvfølgelig nødvendigt.

Reddit på dansk

Når du logger dig på fra Danmark, vælger Reddit automatisk, at du ønsker at korrespondere på dansk, og som du sikkert har observeret, bærer den danske oversættelse mange steder præg af at være en automatisk Google oversættelse. Du kan skifte til engelsk eller et andet sprog ved at klikke på dansk i øverste højre hjørne. Der vises så en rullemenu med alle de sprog, du kan vælge imellem. Og bemærk ud for dansk er angivet en stjernemarkering med teksten: ufuldendt meld dig til at oversætte.

Du kan læse mere om Reddit i bogen:

markedsfoering-paa-sociale-medier