Hold din computer i topform Indledning

Indledning til
Hold din computer i topform

Årsagen til, at jeg har skrevet denne bog, er, at jeg utallige gange har hørt følgende udsagn fra venner og bekendte: ”Jeg bliver altså desværre nødt til at købe en ny computer, fordi den gamle er blevet utrolig langsom og sløv”.

Når jeg så har spurgt ind til, hvad de har gjort for at vedligeholde deres computer, har svaret de fleste gange været: ”Ingenting – absolut ingenting”. De mest avancerede har måske nok en sjælden gang kørt en omgang diskoprydning og defragmentering. Og det er jo selvfølgelig bedre end ingenting, men forslår alligevel ingenting i det lange løb.

Bunker af affaldsfiler i din computer

Er du egentlig klar over, at hver eneste gang du sætter sig til rette bag skærmen og arbejder på computeren, efterlader du dig bunker af midlertidige affaldsfiler rundt omkring i Windows. Og med tiden vil disse bunker blive så store, at de ikke bare fylder meget på harddisken, men de optager også ressourcer fra computerens processor. Og hvis du samtidig også ynder at installere og afinstallere nye og gamle programmer, vil registrerings-databasen i Windows til sidst indeholde så mange fejl og mangler, at du sagtens kan nå at lave en kop kaffe, mens et program indlæses på computeren.

Langsom og sløv computer
Kort sagt din computer er blevet utrolig langsom og sløv, fordi du har forsømt at vedligeholde den. Selv om din computer ser ren og pæn ud udefra, kan den sagtens være ved at drukne i digitalt snavs, der gør maskineriet langsomt og ustabilt. Den mest effektive løsning til at få hastigheden tilbage er at formatere harddisken og indlæse Windows og alle programmerne på ny. Men da denne proces er meget tidskrævende og også kan volde en del problemer, hvis du ikke er superbruger, vil jeg foreslå, at du underkaster din computer en grundig omgang rengøring – såvel indvendigt som udvendigt – og så derefter indfører nogle faste vedligeholdelsesrutiner.

Det vil sige, at hvis du ønsker at have en velfungerende computer, skal du indføre faste ”rengørings-, vedligeholdelses- og sikkerheds-rutiner”, og det er slet ikke så uoverskueligt og tidskrævende, som du måske tror.

Kapitel 1

Prøv at følge vejledningerne i denne bog. Jeg har opbygget den således, at du i kapitel 1 finder omtale af de rutiner, som du med stor fordel kan udføre ugentligt eller månedligt afhængigt af, hvor meget du bruger din computer på nettet.

Kapitel 2
I kapitel 2 finder du beskrivelser af, hvordan du beskytter din computer imod virusangreb, og der er bl.a. en grundig beskrivelse af, hvordan du henter og installerer en gratis sikkerhedspakke Microsoft Security Essentials.

Kapitel 3
I kapitel 3 finder du forslag til flere gode redskaber i Windows, som kan være gode at have kendskab til. Hvis du nu har fået blod på tanden og synes, at det er sjovt at vedligeholde din computer, vil jeg anbefale dig at læse videre i kapitel 4.

Kapitel 4
I kapitel 4 finder du omtale af andre gode programmer, som kan optimere hastigheden på din computer. Og jeg har specielt gjort meget ud af CCleaner, som er et af mine yndlingsprogrammer. Det er et meget effektivt program til at rense ud i diverse programmer, registreringsdatabasen og meget mere.

Kapitel 5
Endelig finder du i kapitel 5 opskriften på rengøring af dit hardware. Lige som alt andet i dit hjem skal din computers hardware også underkastes en omgang rengøring en gang imellem for at fjerne ophobet støv og snavs.

Til Windows XP og Windows 7 og 8.1
I det følgende tager jeg udgangspunkt i Windows XP og Windows 7 og 8.1 versionerne, men du kan naturligvis også anvende de gode tips & tricks til andre Windows versioner. Den eneste forskel kan være, at fremgangsmåden måske er en lille smule anderledes. Jeg har valgt at springe Windows 8 versionen over, da jeg går ud fra, at alle med Windows 8 har benyttet lejligheden til at hente den gratis opgradering til den langt bedre version 8.1.

Hvor der er forskel i fremgangsmåden, vil det altid være Windows XP, der nævnes først og derefter Windows 7 og 8.1. Og det vil være en god idé, at du læser hele afsnittet om det pågældende emne, inden du går i gang.